Om onze wereldwijde bedrijfsdoelstellingen te realiseren, zet ExxonMobil zich in voor het opbouwen en onderhouden van een divers personeelsbestand. Diversiteit versterkt ons door unieke standpunten naar voren te brengen en ieder van ons uit te dagen om verder te denken dan onze traditionele referentiekaders.  Door een inclusieve werkomgeving te bevorderen, benutten we deze diversiteit om concurrentievoordeel te creëren. Het maakt teams en individuen innovatiever, veerkrachtiger en beter uitgerust om door de complexe en steeds veranderende wereldwijde energiesector te navigeren. Deze overtuiging wordt weerspiegeld in ons diversiteitskader en onze aanpak van talentmanagement, waarin onze werknemersnetwerken zijn opgenomen. Extra focus, aandacht en ondersteuning kunnen nuttig zijn voor specifieke ondervertegenwoordigde groepen en onze werknemersnetwerken, waaronder PRIDE (People for Respect, Inclusion and Diversity of Employees), bieden deze ondersteuning in overeenstemming met onze brede doelstellingen voor talentmanagement.

Het PRIDE-netwerkonderdeel van het ExxonMobil Global Business Center in Praag werd opgericht in 2015 en is een van de vele netwerkonderdelen van het bedrijf die samen wereldwijd meer dan 4000 leden hebben. Het Praagse PRIDE-netwerk, dat uit meer dan 160 leden bestaat, neemt deel aan een groot aantal interne en externe activiteiten in Tsjechië als steun aan de doelstellingen voor inclusie en werknemers in de LGBT+-gemeenschap. Filip Rotgeri, EAME OEM Advisor in het Global Business Center  en actief lid van het Prague PRIDE-netwerk, legt uit wat zijn redenen voor deelname aan het netwerk zijn, waarom het nodig is en hoe het werknemers bij ExxonMobil helpt.

Energy Factor: Wanneer werd het PRIDE-onderdeel in Praag opgezet en wat zijn de doelen en doelstellingen?

Filip Rotgeri: PRIDE werd eind 2015 opgericht om een veilige, inclusieve en gelijkwaardige werkplek te creëren voor de LGBT+-gemeenschap. We wilden er zijn voor onze mensen in Praag – om echt om mensen te geven en een inclusieve en diverse werkplek te creëren. Dat is in feite het basisidee achter de oprichting. Het is ook zinvol voor het bedrijf: diversiteit en inclusie op de werkplek leiden tot betere resultaten.

EF: Waarom is het belangrijk dat er een netwerk zoals PRIDE bestaat?

FR: We moeten mensen in staat stellen om naar het werk te komen en zichzelf te kunnen zijn. Dat is echt belangrijk en waarschijnlijk ook de belangrijkste reden waarom we dit doen. Als je je moet voordoen als iemand anders of als je op een of andere manier moet verhullen wie je bent, leidt dat tot veel stress. Als mensen bang zijn om zichzelf te zijn op de werkplek is dat schadelijk voor hun welzijn en de werkprestaties.

EF: Waarom vond je het persoonlijk belangrijk om betrokken te raken bij het PRIDE-netwerk?  

FR: Inclusie, diversiteit en LGBT+-kwesties zijn echt belangrijk voor mij. Ik ben hetero, maar ik heb heel veel LGBT+ vrienden en het voelt natuurlijk aan om bij het netwerk betrokken te zijn. Een tweede aspect is dat ik mijn standpunt duidelijk wilde maken over deze kwestie. Ik denk dat het, als hetero, belangrijk is om betrokken te zijn bij het doel van inclusie en diversiteit.

EF: Wat zijn volgens u de belangrijkste prestaties van de Praagse PRIDE-afdeling tot nu toe?

FR: Onze mensen zichzelf laten zijn. We willen hier een omgeving creëren waarin onze werknemers kunnen komen werken en zichzelf kunnen zijn en ik denk dat dat dat ons eerste en grootste succes was. We hebben voorbeelden van mensen die ons hebben verteld dat deze sfeer, deze openheid en inclusiviteit, hen voldoende op hun gemak heeft gesteld om op de werkplek openlijk zichzelf te kunnen zijn.

Er zijn zelfs mensen die hebben laten weten dat ze naar ExxonMobil in Praag zijn gekomen vanwege onze betrokkenheid bij de LGBT+-gemeenschap. Ze vertelden dat ze verschillende functies aangeboden hebben gekregen, maar ze hebben ons gekozen omdat ze onze PRIDE-activiteiten op Facebook zagen of ons bij Prague Pride zagen en daardoor het vertrouwen hadden bij ExxonMobil in dienst te treden.

Ik denk ook dat we voor een levendige en gezonde betrokkenheid van ally’s hebben gezorgd. Mensen die geen deel uitmaken van de LGBT+-gemeenschap, maar die wel onze activiteiten en evenementen ondersteunen en vrijwilligerswerk doen, wat geweldig is. En tot slot zijn er natuurlijk de awards die we hebben gewonnen. Er is hier in Tsjechië een niet-gouvernementele organisatie (NGO) genaamd het Pride Business Forum en ExxonMobil is daar lid van. We hebben vijf van hun LGBT+-gerelateerde awards gewonnen sinds ze in 2018 van start gingen. We zijn dus zeer zichtbaar in de zakelijke gemeenschap.

EF: Welk soort evenementen organiseert de afdeling in Praag of waarbij is deze betrokken?

FR: Heel veel verschillende! Van gezondheidsgerelateerde en educatieve evenementen tot netwerkevenementen en evenementen die alleen voor plezier zijn bedoeld. Tijdens een recent educatief evenement hadden we een spreker over zijn ervaring als transgender in Tsjechië en iemand die sprak over leven met HIV. We hebben externe sprekers en ook presentaties en initiatieven door medewerkers, zoals een serie over het leven als persoon uit de LGBT+-gemeenschap in verschillende landen. We zijn begonnen in Brazilië, waarna we verder zijn gegaan naar Polen, Hongarije en andere landen.

We werken ook aan verbindingen en relaties buiten de werkplek. We hebben een filmclub, waar onze LGBT+-gemeenschap en ally’s regelmatig samen films kijken. Virtueel als gevolg van de pandemie of – hopelijk zo snel mogelijk weer – samen. We doen mee aan een loopwedstrijd van 10 km waarvan de opbrengst naar een NGO gaat die de LGBT+-gemeenschap hier in Tsjechië ondersteunt. Als lid van het Pride Business Forum hebben we ook workshops gehouden op ons terrein – vóór de pandemie – waar andere bedrijven aan hebben deelgenomen. Dat doen we nu virtueel, maar hopelijk kunnen we binnenkort weer persoonlijk samenkomen.

Tags

  • icon/text-size
You May Also Like

Meer ontdekken

Het Women’s Forum: Het Verhaal Van Rosemarie